UA RU EN

Сири

Сир твердий "Російський-плюс"
Сир твердий "Російський-плюс"
Сир твердий "Голландський-плюс"
Сир твердий "Голландський-плюс"
Сир твердий "Звенигородський-плюс"
Сир твердий "Звенигородський-плюс"
Сир розсольний "Сулугуні"
Сир розсольний "Сулугуні"
Сир м
Сир м'який "Адигейський"
Сир розсольний "Бринза"
Сир розсольний "Бринза"
Сир сичужний "Моцарелла"
Сир сичужний "Моцарелла"

Сир - харчовий продукт, одержуваний з молока з використанням згортаючих молоко ферментів і молочнокислих бактерій або шляхом плавлення різних молочних продуктів та сировини немолочного походження із застосуванням солей - плавителів.
 
Сири відрізняються високим вмістом білків (до 25 %) , молочного жиру (до 60 %) і мінеральних речовин (до 3,5 %, не рахуючи повареної солі). Білки сиру краще засвоюються організмом, ніж молочні. Екстрактивні речовини сирів сприятливо впливають на травні залози, збуджують апетит. Живильні речовини, що містяться в сирі, засвоюються організмом майже повністю (98-99 %). У сирах містяться вітаміни A, D, E, B1, B2, B12, PP, C, пантотенова кислота та інші. Залежно від вмісту жиру і білка енергоцінність сиру значно коливається. Сир є ніби концентратом молока: білки, жири, мінеральні речовини містяться в ньому приблизно в тих же пропорціях, високий вміст у ньому кальцію і фосфору, які знаходяться в сирі в оптимально збалансованому співвідношенні.
 
За технологією виробництва підрозділяються на тверді, м'які, ропні і перероблені (плавлені).