UA RU EN
Головна > Без рослинних жирів

Без рослинних жирів

Шкода пальмового масла для здоров'я людини

Якщо подивитися на склад продуктів, куплених у звичайному продуктовому магазині, то можна побачити практично скрізь пальмове масло. Його можна побачити у складі згущеного молока, цукерок, печива, картоплі-фрі, шоколадної пасти, шоколаду, локшини швидкого приготування, чіпсів, сухариків, крекерів. Здається , що пальмова олія привносить в продуктів особливу нотку, певний смак . Але от чи є від цього користь?

Пальмове, а також кокосове масло містять насичені жири. Насичені жири рослинного походження відрізняються своєю здатністю довго зберігатися, не змінюючи своїх властивостей. Пальмова олія йде на приготування маргарину, замінників вершкового масла, спреду, значно продовжуючи термін зберігання цих продуктів і покращуючи смак і колір.

Але на цьому користь пальмового масла, на жаль, закінчується. Здатність жирних кислот підвищувати рівень холестерину в крові і провокувати розвиток атеросклерозу, тромбозу судин, захворювань серця, ожиріння роблять пальмове масло неприйнятним продуктом у харчуванні людини будь-якого віку .

Люди, які прагнуть до здорового способу життя , давно проголосили м'який маргарин здоровим замінником вершкового масла. Але, при додаванні пальмового масла в маргарин, цей продукт стає не просто не безпечним, а дуже шкідливим для нашого здоров'я. Якщо Ви хочете купити корисний маргарин, читайте етикетки: принаймні, пальмового масла в його складі бути не повинно.

Щоб зрозуміти «корисність» маргарину, потрібно запам'ятати: склад інгредієнтів у продукті завжди складають в міру спадання кількості. У більш здоровому маргарині на першому місці стоятимуть рослинні масла - оливкова, соняшникова, кукурудзяна, сафлорова, а на останньому - гідровані або гідрогенізовані жири.

Так, гідровані і гідрогенізовані жири так само шкідливі для організму людини, як і пальмове масло. Гідрогенізація рідких рослинних масел виконується за допомогою водню. У процесі цього виробництва в жирах утворюється велика кількість трансізомерів жирних кислот , а вони є чужими організму людини. Ці жирні кислоти склеюють клітини крові, утворюючи тромби, підвищують кількість холестерину в крові людини. Це призводить до утворення таких захворювань, як цукровий діабет, онкологічні пухлини, імпотенція і безпліддя внаслідок гормональної недостатності чоловіків, порушення обміну речовин, ішемічна хвороба серця, інфаркт міокарда, рак молочної залози, рак передміхурової залози.

Гідрогенізовані жири роблять продукти дешевше, і дуже вигідні виробнику, але ніяк не нам з вами - розплачуватися доводиться своїм здоров'ям. Інгредієнти «швидкої» їжі в процесі експерименту намагалися розчинити в бензині - навіть він залишив ці речовини незмінними. Вони, немов пластиліном, покривають наші судини зсередини, не залишаючи шансу на здорове життя.

Пальмова олія - дешеве, але, на жаль, не найкорисніше для здоров'я масло. Крім дешевих харчових продуктів, пальмова олія йде на виготовлення дешевих зразків косметики, кремів. Пам'ятаєте цей смак «парафінової» помади на губах ? А хочете, щоб ця липка маса перебувала в ваших артеріях?

Пальмова олія в продуктах підсилює смак продукту, змушує їсти його знову і знову. Саме на цьому принципі побудовані підприємства швидкого харчування. Адже кожна дитина віддасть перевагу тарілці борщу гамбургер з картоплею-фрі.

Люди, спробувавши один продукт, немов «сідають» на смак морозива або шоколаду, гамбургерів або чіпсів з пальмовим маслом, який вони запам'ятали і полюбили, і це змушує їх купувати цей продукт знову і знову.

Напевно, багато хто здивується, що пальмова олія широко використовується в промисловості для змащування прокатного металургійного обладнання. Приємного смаку?!!

Пальмова олія, введена в молочні продукти для продовження термінів зберігання, робить їх тугоплавкими. Температура, при якій пальмове масло плавиться, набагато вище, ніж температура людського тіла. Потрапляючи в наш шлунок, пальмова олія залишається пластичною липкою масою, яка прагне заліпити все навколо. Хочете на вечерю шматочок пластиліну?

Пальмова олія - це найсильніший канцероген. Розвинені країни давно відмовилися від ввезення пальмового масла в країни для харчового використання, а також обмежують продукти з його вмістом у продажу, обов'язково позначаючи на етикетці про його присутність .

Рослинні масла цінні кількістю лінолевої кислоти. Чим ця кількість вища, тим дорожче і корисніше сорт цього рослинного масла. У рослинному маслі середньої якості і ціни вміст лінолевої кислоти досягає 70-75%. У пальмовій олії лінолевої кислоти - 5 %.

А в пальмовому маслі корисних організму речовин НЕМАЄ ВЗАГАЛІ. Найбільш збалансованими для людини сортами олії є кукурудзяна та оливкова. Ці види масла краще не нагрівати, а приправляти ними вже готову страву.

Єдиний плюс пальмового масла для споживача - його ціна. Але, коли мова йде про здоров'я, про економію краще забути - в результаті неправильної їжі можуть виникнути серйозні захворювання, і Ви розплатитеся за цю дешевизну сповна, але вже своїм здоров'ям. Шкода пальмового масла для здоров'я людини вже доведена.