UA RU EN
Головна > Без ГМО

Без ГМО

Наслідки вживання генетично модифікованих продуктів для здоров'я людини
Вчені виділяють такі основні ризики споживання в їжу генетично модифікованих продуктів:

1. Пригнічення імунітету, алергічні реакції і метаболічні розлади, в результаті безпосередньої дії трансгенних білків.

Вплив нових білків, які продукують вбудовані в ГМО гени, невідомий. Людина їх раніше ніколи не вживала і тому не ясно, чи є вони алергенами.

Показовим прикладом є спроба схрещування генів бразильського горіха з генами соєвих бобів - задавшись метою підвищити поживну цінність останніх, було збільшено в них вміст протеїну. Однак, як з'ясувалося згодом, комбінація виявилася сильним алергеном, і її довелося вилучити з подальшого виробництва.

У Швеції, де трансгени заборонені, хворіють на алергію 7 % населення, а в США, де вони продаються навіть без маркування, - 70,5 %.

Також за однією з версій, епідемія менінгіту серед англійських дітей була викликана ослабленням імунітету в результаті вживання ГМ-складових молочного шоколаду і вафельних бісквітів.

2. Різноманітні порушення здоров'я в результаті появи в ГМО нових, незапланованих білків або токсичних для людини продуктів метаболізму.

Вже існують переконливі докази порушення стабільності геному рослини при вбудовуванні в нього чужорідного гена. Все це може послужити причиною зміни хімічного складу ГМО і виникнення у нього несподіваних, в тому числі токсичних властивостей.
Наприклад, для виробництва харчової добавки триптофан в США в кінці 80-х рр.. XX століття була створена ГМH - бактерія. Однак разом із звичайним триптофаном, з нез'ясованої до кінця причини, вона стала виробляти етилен-біс-триптофан. У результаті його вживання захворіло 5000 осіб, з них - 37 осіб померло, 1500 стали інвалідами.

Незалежні експерти стверджують, що генно-модифіковані культури рослин виділяють в 1020 разів більше токсинів, ніж звичайні організми.

3. З’являється стійкість патогенної мікрофлори людини до антибіотиків.

При отриманні ГМО до цих пір використовуються маркерні гени стійкості до антибіотиків, які можуть перейти в мікрофлору кишковика, що було показано у відповідних експериментах, а це, в свою чергу, може привести до медичних проблем - неможливості виліковувати багато захворювань.
У ЄС з грудня 2004 р. заборонено продаж ГМО з використанням генів стійкості до антибіотиків. Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) рекомендує виробникам утриматися від використання цих генів, проте корпорації від них повністю не відмовилися. Ризик таких ГМО, як наголошується в оксфордському Великому енциклопедичному довіднику, досить великий і «доводиться визнати, що генна інженерія не так нешкідлива, як це може здатися на перший погляд».

4. Порушення здоров'я, пов'язані з накопиченням в організмі людини гербіцидів.

Більшість відомих трансгенних рослин не гинуть при масовому використанні сільськогосподарських хімікатів і можуть їх акумулювати.

5. Скорочення надходження в організм необхідних речовин.

На думку незалежних фахівців, досі не можна точно сказати, наприклад, чи є склад звичайних соєвих бобів і ГМ-аналогів еквівалентним чи ні. При порівнянні різних опублікованих наукових даних з'ясовується, що деякі показники, зокрема , вміст фітоестрогенів, в значній мірі різняться.

6. Віддалені канцерогенний і мутагенний ефекти .

Кожна вставка чужорідного гена в організм - це мутація, вона може викликати в геномі небажані наслідки, і до чого це призведе - ніхто не знає, і знати на сьогоднішній день не може.
За даними досліджень британських учених в рамках державного проекту «Оцінка ризику, пов'язаного з використанням ГМО в продуктах харчування для людини» оприлюднених в 2002 р., трансгени мають властивість затримуватися в організмі людини і в результаті так званого «горизонтального переносу» вбудовуватися в генетичний апарат мікроорганізмів кишечника людини. Раніше подібна можливість заперечувалася.

У згущеному молоці виробництва ПАТ «Первомайський МКК» з «Малюком» на етикетці ВІДСУТНІ ГМО.